Kommitteer

Aktivitetskommittén


Aktivitetskommittén arrangerar tillsammans med lokalombuden olika aktiviteter över hela landet, allt ifrån hundpromenader till läger.

Kommittén arbetar för att inspirera och utbilda klubbens medlemmar i hundsportens olika grenar såsom agility, lydnad, rallylydnad och nosework. Dessutom anordnar kommittén årligen roliga aktiviteter för medlemmar, exempelvis Cupen, Lägret och Trickhund online


Hälsogruppen

Hälsogruppen har hand om frågor som rör dvärgschnauzerns hälsa, bl a ögonsjukdomar, tandsjukdomar och magproblem. Vårt arbete handlar om att försöka få fram så mycket fakta vi bara kan och sedan försöka sprida det till våra uppfödare och medlemmar, beroende på vad det handlar om. Vi diskuterar också med Avelskommittén vilka strategier man bör ha i aveln när det handlar om vissa sjukdomar. När ska man agera, vad man kan låta vara och när behövs det rekommendationer eller restriktioner.

Mentalitetsgruppen

Mentalitetsgruppens huvuduppgift är att öka kunskapen om och kring dvärgschnauzerns mentalitet.  I syfte att öka denna kunskap anordnar vi mentalbeskrivningar, både BHP och MH runt om i landet och vi arbetar för att uppfödare i synnerhet, men även enskilda medlemmar, ska låta mentalbeskriva sina hundar. Arbetet sker efter de mål och strategier som fastslagit i RAS (Rasspecifik avelsstrategi).

 

 Därutöver anordnar vi olika aktiviteter såsom webinarier, enkäter med mera samt följer utvecklingen och rapporterar utfallet vad gäller antal beskrivna dvärgschnauzrar och om rasens egenskapsvärden varierar över tid.

Avelskommittén

Avelskommittén (AK) har ett övergripande ansvar för avelsarbetet i klubben gällande hälsa, mentalitet, genetik och genetisk variation.

Tillsammans med Hälsogruppen och Mentalitetsgruppen ansvarar vi för klubbens RAS dokument (rasspecifik avelsstrategi) som regelbundet skall uppdateras och godkännas av Svenska Schnauzer/Pinscher klubben (SSPK) och Svenska Kennelklubben (SKK).

AK bevakar och följer utvecklingen av ovanstående frågor och förmedlar grundläggande kunskaper bland annat genom att anordna webbinarier och uppfödar/avelskonferenser samt besvarar medlemmarnas frågor om avel.

AK deltar även i föreläsningar och konferenser anordnade av SKK och uppdateras kontinuerligt med SKK:s råd, rekommendationer och forskning.