Äga dvärgschnauzer

Dvärgschanuzern
- en stor liten hund

Charmig hund med härlig energi!


En dvärgschnauzer är både lättlärd, anpassningsbar och har ofta väldigt färgstark karaktär.


Dvärgschnauzer är den minsta av tre Schnauzer och har sitt ursprung från Tyskland, och är den mest poplära av schnauzrarna.
Ordet schanuzer betyder skägg vilket skyddade hunden då deras ursprungliga uppgift var att fånga råttor på gårdar.

  Detta ursprung gör sig fortfarande synligt i nutid, då det gör att den fortfarande är en av de få raser som kan fånga byten eller leksaker med tassarna! 


Temperamentet hos en dvärgschanuzer kännetecknas av energi, oräddhet och vaksamhet. Rasen har medfödda vaktinstikter, och talar gärna om för sin familj när den både ser och hör något.


Den uppskattar också träning t.ex. i agility eller någon av bruksgrenarna. Men den trivs också bra bara med promenader och den normala stimulans som den får i ett vanligt familjeliv.

att leva med en dvärgschnauzer:

ÄLSKAR AKTIVITET

Rasen älskar att vara aktiv och alla former av lek. Det är nästan omöjligt att trötta ut en dvärgschnauzer, den är mycket konditionsstark och livlig när den är ute, men i gengäld lugn inomhus

KARAKTÄR

Dvärgschnauzrar är intelligenta, lojala hundar med ett jämt temperament. De är väldigt lekfulla och leker gärna med både små och stora familjemedlemmar.

FRISKA

Dvärgschnauzer tillhör en av de friskare hundraserna.
Det finns några rasspecifika sjukdomar (läs mer här) men de blir ofta runt 12 till 14 år gamla.


Epitetet ”stor hund i litet format” har sin grund i det intelligenta och tuffa, men godmodiga temperamentet.
Ett rastypiskt drag, är en avvaktande hållning gentemot främlingar. Det är inte en hund som reservationslöst och ögonblickligen accepterar vem som helst – den vill själv bilda sig en uppfattning om personen.
Detta ska däremot inte förväxlas med rädsla för främlingar.


SNABBFAKTA OM RASEN:


    • Storlek:                30-35 cm
    • Vikt:                      4-8 kg 
    • Livsläng:             12-16 år
    • Pälsvård:             Kräver en del pälsvård, för att bibehålla egenskaperna av en sträv päls
    • Hälsa:                  Relativt frisk, med en del rasspecifika sjukdomar
    • Intelligens:          Väldigt hög!       
    • Energi:                 Full av energi och älskar aktivitet, men trivs lika bra med långa stunder i soffan
    • Allergivänliga:    Fäller vanligvis inte hår, så anses vara mer allergivänlig än andra raser

Exteriör & utseende

Till utseendet ska en dvärgschnauzer ha ett robust utseende med en nästan kvadratisk uppsyn. De ska vara en exakt förminskning av mellanschnauzern. 

De har karakteristiska buskiga ögonbryn, med fyllig mustach och skägg. Öronen ska vara hängande, och vikta framåt: men på vissa individer är de mer stående i utseendet. 


Pälsen

Pälsen skall vara strävhårig. Den ska vara mycket tät och sträv och bestå av en värmande underull och ett inte för kort vatten- och smutsavvisande täckhår. Täckhåret skall vara strävt, men inte borstigt eller vågigt. Mer om pälsvård.

  Dvärgschnauzer har fyra acceptabla färger:

  • Svart
  • Svart & silver
  • Peppar & salt
  • Vit

Fyra färger


Peppar och salt har täckhår som är trefärgat bandat mörkt-ljust-mörkt, vilket ger hunden ett gråmelerat intryck, med nyanser från silvergrått till mörkt järngrått.




Svart har svart täckhår och svart underull



Svart och silver är en i huvudsak svart hund med silverfärgade (ofta vita) tecken över bl.a. skägget och delar av benen. Under de senaste åren har omkring 700 dvärgschnauzer registrerats årligen.


Vit har vitt täckhår och vit underull



Mentalitet


"Dvärgschnauzern liknar schnauzern i lynnet men har också den lilla hundens karaktär och uppförande. Dess klokhet, oräddhet, uthållighet och vaksamhet gör dvärgschnauzern till en trevlig sällskapshund, som också kan tjäna som vakthund och ändå utan problem rymmas i en liten bostad.”

Ur Dvärgschnauzerns rasstandard


Mentalitetsgruppen

VÅRT UPPDRAG


Mentalitetsgruppen arbetar på uppdrag av Dvärgschnauzerringens Avelskommitté med det övergripande målet att öka antalet mental-beskrivningar för svenskfödda hundar som används i avel.

Vi kommer att arrangera mentalbeskrivningar och informera om mentalitet på olika sätt, så följ vad som händer här på hemsidan!

VILL DU VETA MER?


Du som vill veta mer om mentalbeskrivningar eller bidra är varmt välkommen att höra av dig till oss. Du kanske har varit, redan är eller på väg att utbilda dig till figurant?

Enklast är att du kontaktar oss i mentalitetsgruppen via epost.

Dvärgschnauzerringens mentalitetsgrupp består av medlemmar som alla har olika erfarenheter och kompetens inom området, men som har ett stort engagemang i mentalitet. Klicka på våra bilder så berättar vi mer om var och en av oss.

Mentalbeskrivning hund

MH - Mentalbeskrivning


Svenska Brukshundklubbens mentalbeskrivning hund (MH) beskriver din hunds beteenden och ger dig en bra bild av vem du har i andra änden av kopplet.

BPH - Beteende- & personlighetsbeskrivning


anger en beskrivning av hundars mentalitet och personlighet. Den sker på en standardiserad bana där hunden får uppleva olika situationer.

Klok, orädd, uthållig, läraktig och tillmötesgående gör dvärgschnauzern

till den perfekta allaroundhunden.

Vanliga frågor om dvärgschnauzer

ÄR DET EN BRA BARN- FAMILJEHUND?


"Ja, tveklöst. En vuxen dvärgschnauzer, som aldrig har träffat barn, kan ibland
vara en smula avvaktande, men får den väl vänja sig vid barn, blir den oftast mycket förtjust i dem.

En dvärgschnauzer som får växa upp med barn avgudar dem! Genom sin storlek är dvärgschnauzern möjlig att hantera för barn från ca tio år och uppåt; även om den vill dra iväg åt något håll orkar ett barn hålla emot. På grund av sin stora förmåga till anpassning lämpar den sig för de flesta familjer – från den aktiva hundsportaren till den som söker en gullig familjemedlem att gosa med."


FINNS DET NÅGRA VANLIGA SJUKDOMAR I RASEN?


"Nej. Tvärtom, dvärgschnauzern är en mycket sund och frisk ras. Dock följer uppfödarna PRA, en ärftlig ögonsjuk- dom som leder till blindhet. Under alla år har endast ett par fall påträffats i Sverige, men ändå ögonundersöks alla hundar, vars valpar förmedlas genom rasklubbens försorg."




ÄR DEN BRA FÖR ALLERGIKER?


"Ingen hund är bra för allergiker! Men olika raser påverkar allergiker olika. Och dvärgschnauzer, liksom övriga schnauzervarianter, tillhör de raser som förorsakar minst obehag."

KRÄVER DEN MYCKET MOTION?


"Det är väldigt svårt att få en dvärgschnauzer att bli trött. Ändå är det inte en hundras som kräver exceptionellt mycket motion. En hund av den här rasen kräver egentligen inte mer än regelbundna promenader, även om den är livlig och tycker om att röra på sig. Rasen har generellt sett en god konditionsnivå."

ÄR DEN VÄLDIG SKÄLLIG?



"Dvärgschnauzern har tydliga vaktinstinkter – och det innebär att den markerar, d.v.s. skäller, när något ovant händer, när det ringer på dörren etc.

Men skällighet är främst en indivi-

duell egenskap och går för det mesta att stävja!"


JAGAR DEN?



"Ja och nej. Den har generellt sett inga starka jaktinstinkter liknande jakthun- darnas. Eftersom den ursprungligen höll undan råttor på gårdar, kan den, lösgående på promenad, jaga bort tex hare, rådjur. Den fortsätter inte att förfölja och spåra, utan återvänder oftast så fort den haren inte syns längre."